The social dilemma (El dilema de las redes sociales)

Posted: domingo, 10 de enero de 2021 by Contacto in Etiquetas: , , ,
0Título original: The Social Dilemma, 2020.

Duración: 93 min.

País: Estados Unidos Estados Unidos

Dirección: Jeff Orlowski

Guion: Davis Coombe, Vickie Curtis, Jeff Orlowski

Música: Mark A. Crawford

Fotografía: John Behrens, Jonathan Pope

Reparto: Documental, (intervenciones de: Catalina Garayoa, Barbara Gehring, Skyler Gisondo, Chris Grundy, Sophia Hammons, Kara Hayward, Vincent Kartheiser, Marty Lindsey, Tristan Harris, Tim Kendall, Aza Raskin, Justin Rosenstein, Shoshana Zuboff, Rashida Richardson, Renee DiResta, Jaron Lanier, Roger McNamee, Jeff Seibert, Chamath Palihapitiva, Sandy Parakilas, Sean Parker)

Productora: Argent Pictures, Exposure Labs, The Space Program (Distribuidora: Netflix)

 

 ACTIVITATS DIRIGIDES ESPECIALMENT PER A HISTÒRIA DE LA FILOSOFIA

1.    Tristan Harris en els primers minuts del documental es fa una pregunta que podríem considerar com l’inici del pensament o de la filosofia, del qüestionament, de tota crítica al present. Quina pregunta és?

2.     Jaron Lanier protesta davant de l’afirmació ben coneguda If you’re not paying for the product, then you are the product.

a.       Per què diu que l’afirmació és massa simple?

b.      Pensa i explica un exemple personal o d’algun familiar o proper que pugui encaixar amb la seva posició.

c.       Estàs d’acord amb la frase inicial i amb l’anàlisi de Jaron?

3.       Shoshana Zuboff, autora de La era del capitalismo de la vigilància, afirma el següent:

Esto es lo que todas las empresas han soñado, tener una garantía, de si ponen un anuncio será exitoso. Ese es su negocio. Venden seguridad. Para tener éxito en ese negocio, debes tener muy buenas predicciones. Las grandes predicciones empiezan con un imperativo. Necesitas mucha (data) información (...) ahora este es un nuevo tipo de mercado. Es un mercado que no existía. Y es un mercado que se dedica exclusivamente a futuros humanos. Así como hay mercados que comercializan futuros de carne de cerdo o de petróleo. Ahora tenemos mercados que negocian futuros humanos a escala, y esos mercados produjeron los miles de millones de dólares que han convertido a las empresas de internet en las más ricas en la historia de la humanidad.”

a.       Expliqueu breument les idees principals del text i com hi apareixen relacionades.

b.      Expliqueu breument el significat de “futuros humanos”.

4.       Per què s’afirma al documental que “Del otro lado de la pantalla es como si tuvieran un muñeco de vudú como nosotros”?

5.    Tristan Harris parla de tres objectius principals de la majoria d’aquest tipus de companyies. Quins són? Explica’ls breument.

6.    Per què s’afirma al documental que són genis del canvi de la conducta (psicologia)? Què és el reforç intermitent positiu? Estàs d’acord amb el fet que aquestes companyies – Google, Facebook, etc. – són especialistes en explotar la vulnerabilitat de les persones per així guanyar més diners? Justifica, com sempre, la teva resposta.

7.   Tristan Harris afirma que “Estamos adiestrando y condicionando para que cuando se sientan incómodos, solos, inseguros y asustados cojan su propio chupete digital que está atrofiando nuestra capacidad de enfrentarnos a esas cosas.”

a.       Quines són les raons per fer aquesta afirmació?

b.      Aquest xumet digital és bo per a la nostra salut mental segons el documental?

8.      Els algoritmes són objectius? Com aconsegueixen els seus propòsits/objectius?

9.   Jaron Lanier esmenta la Wikipedia tal com és actualment per exemplificar com seria, en contraposició, en el cas que fos controlada per Facebook o Google.  Explica la seva reflexió.

10.   Roger. McNamee referint-se a la pel·lícula el Show de Truman afirma el següent:

“Debemos pensarlo como si fuéramos 2.700.000 de Truman. Cada persona tiene su propia realidad con sus propios hechos. ¿Por qué crees que Truman nunca estuvo cerca de descubrir la verdadera naturaleza de su mundo hasta ahora? Aceptamos la realidad del mundo que se nos presenta. Así de simple.”

a. Aplica argumentadament els criteris de dubtes de Descartes i exemplifica els “coneixements” de Facebook o Google que es posarien en dubte.

b.    Quin és el mètode que proposa Descartes per descobrir la veritable naturalesa del món? Com podem assegurar l’avenç?

11.  Més endavant, Roger McNamee compara la manipulació d’aquestes grans companyies tecnològiques amb l’habilitat del mag. Per què? Podries comparar aquesta manipulació també amb el geni maligne de Descartes? I amb el poder de Donald Trump o d’algun altre personatge o organització conegut/da?

12.  En el documental també s’afirma que “Hemos creado un sistema que tiene tendencia hacia la información falsa. No porque queramos, sino porque la información falsa hace que las empresas ganen más dinero. La verdad es aburrida.”

a.    Com podríem sortir d’una situació com aquesta, segons Plató?

b.  És avorrida la veritat? Quin sentiment et desperta a tu la veritat?

c.    Compara cada part del símil de línia i el mite de la caverna els possibles personatges actuals sortint de la bombolla on ens tanquen les empreses i governs denunciats al documental.

13.  Per què s’afirma en el documental que estem assistim a un atac frontal a la democràcia des d’aquestes companyies i eines tecnològiques? N’estàs d’acord?

14. Sòcrates estaria d’acord amb l’afirmació següent del documental: “Necesitamos tener una comprensión común de la realidad.”? I Gòrgies? Justifica les respostes.

a.    Tu estaries d’acord amb l’afirmació? Desenvolupa la teva posició com si fos una dissertació.

15.   Mira la següent TED de Marta Peirano: La vigilancia es un problema colectivo, como el cambio climático.

a.      Estàs d’acord amb Marta Peirano quan afirma que la vigilància és un problema col·lectiu, com el canvi climàtic? Raona la teva resposta i utilitza també arguments del documental The Social Dilemma, si et convé.

b.      Què pensaria Plató? Justifica adequadament la teva resposta.

16. Al final del documental donen recomanacions. Quina et sembla la més important? Per què? Afegiries alguna més?

17.   Trobes a faltar la crítica a alguna empresa en el documental? 

Activitats elaborades per Damián Cerezuela Frías


0 comentarios:

CC

Creative Commons License Los contenidos textuales originales de Cinerosos han sido licenciados bajo una Creative Commons Reconocimiento-No comercial-Sin obras derivadas 3.0 España License. Para negociar permisos de reproducción más allá de esta licencia contacta con cinerosos@gmail.com.

blogspot hit counter